La pas, în Bruxelles/Brussel/Brüssel/Brussels/Brussele

Désolé! Cam asta a fost reacţia când am avut primul contact cu Bruxelles. Am ajuns acolo duminică dimineaţă şi prietenii care ne însoţeau ne-au zis să mergem la piaţă. Probabil e de menţionat că am stat în gazdă la nişte prieteni stabiliţi acolo. Un lucru bun, am reuşit să observ oraşul mai bine, departe de tipicul turistic al fiecărei zone.

Revenind la piaţă, există una desfăşurată vineri, sâmbătă şi duminică de la care se aprovizionează majoritatea emigranţilor din oraş adică vreo 80% din populaţia din Bruxelles. Da, un procent şocant cel puţin pentru mine, eu care de abia aşteptam să fac un schimb cultural cu Belgia. Pentru că trebuie să recunoaştem oricât de civilizaţi ar fi emigranţii într-o ţara tot sunt influenţaţi de cultura natală. În piaţă m-am simţit ca în oborul nostru. Manele româneşti răsunau înfundat într-un colţ al pieţei unde există un magazin cu produse nationale iar marocanii şi arabii îşi strigau marfa.

abator abator_2

N-am reuşit să fac multe fotografii pentru că am aflat de reticenţa persoanelor de acolo în momentul în care scoţi aparatul. Mă uitam la hală, un monument de arhitectura, suprafaţă mare, grinzi metalice, un fel de Hala Traian supradimensionată. La intrare doi lei (atenţie Raiden!) străjuiau porţile din fier forjat. Şi toată această imagine se contopea cu bazarul tipic balcanic.

Vremea în Bruxelles am înţeles că e deprimantă. În perioadele lungi în care nu plouă e înnorat. Super, m-am gândit, la asta se adaugă impresia lăsată câteva ore mai devreme. M-a impresionat totuşi calitatea finisajelor pentru clădiri. Deşi stăteam un pic la periferie, totuşi în interiorul inelului, toate clădirile aveau finisaje din cărămidă aparentă. Oamenii de acolo au ridicat la rang de artă cărămida aparentă. Clădiri de locuit de 8-10 etaje îşi făceau loc printre marea de blocuri cu 4-5 etaje. Noi stăteam la etajul 4 şi pot să spun că blocurile mai mari de 5 etaje le numărai pe degete.

basilica

Transportul

Normal că primul lucru pe care am vrut să-l văd a fost organizarea transportului în comun şi problemele de trafic pe care le rezolvă. Deja fusesem impresionat de site-ul lor www.stib.be unde poţi afla în timp real poziţia tramvaiului/autobuzului/metroului pe toate liniile din oraş. S-a dovedit însă a fi inutil. În fiecare staţie găseai afişat orarul de trecere care cred că era un fel de biblie pentru şoferi, vatmani sau mecanici pentru că se respecta cu stricteţe.

Mi-a plăcut şi ideea de metrou uşor la ei, în centru, totul era în subteran: gară, metrou, tramvai. Îmi pare rău că nu mi-a picat fisa să mă uit ce tip de sistem de semnalizare au la metrou.
Tot oraşul era împânzit de piste de biciclete. Din păcate, cred din cauza oamenilor ce sufereau de o anumită cultură şi comoditate (întâlnite des şi la noi) nu am văzut foarte mulţi folosind acest mijloc de transport. Ce-i drept transportul în comun este eficient însă acest lucru cred că îl poţi spune şi în Amsterdam.

Când ajungeam în centru (la doar 3-4 staţii de metrou) parcă intram în altă lume. Turiştii mişunau prin Grande Place, cumpărau suveniruri (vândute bineînţeles de arabi), făceau cumpărături, treburi normale de turist.

grand

Privind în urmă Bruxelles nu m-a impresionat foarte mult. Mi s-a părut un oraş care suferă, văduvit de populaţia originară şi asaltat de oameni în căutarea unei vieţi mai bune. Nu am simţit niciodată teamă în cartierul Koekelberg (desi m-am intors de multe ori noaptea), cartier locuit în general de arabi cu tenul apropiat la culoare de al băştinaşilor noştri, însă nu poţi spune că formezi o identitate culturală în oraşul acela. Cu siguranţă că Bruxelles este un oraş multicultural, deschis către nou, dar vine întrebarea: de ce belgienii s-au mutat în suburbiile din jurul oraşului Bruxelles şi preferă să comute?

koekelberg

Comments (7)

sia

Septembrie 6th, 2009 at 1:16 pm    


Am fost in Bls in 30 noiembrie, anul trecut, cind s-a impdobit bradul din Grande Place. Ce sa spun, am rams cu aceeasi senzatie ca si tine, un oras vaduvit de bastinasi si populat de alte nationalitati inchise la culoare. Plus romani, am auzit atunci in cea mai neaosa injuratura de-a noastra, cu trimitere la mama, nevasta nu-i gatise respectivului, de Ziua Nationala a Romaniei, sarmale. Sarmana, degeaba se scuza ca nu a gasit varza acra, “al ei” o injura de mama si de origini pina la loc comanda.
Daca mai ajungi in oras, in Bls, du-te la bistro “Le pain du jour”, in centrul localului e o masa rotunda, la care se aseaza, de regula, cei care sunt singuri si vor sa lege o conversatie, nu neaparat care sa te angajeze intr-o legatura oarecare. Mie mi s-a intimplat sa stau linga un domn flamand, olandez cum zic ei, si sa aflu ca fusese in Romania, demult, inainte de ‘89, ca sa-si trateze reumatismul, iar acum venise la Bls special ca sa vada bradul din Grande Place.

brebe85

Septembrie 6th, 2009 at 2:02 pm    


Ce tare! Cred ca ar fi fost interesant daca stiam de el

Raiden

Septembrie 6th, 2009 at 2:45 pm    


Am fost si eu la Bruxelles anul trecut, insa nu am vanat lei :)
M-am concentrat pe vizitarea riguroasa a metropolei.

Transportul in comun e defalcat: 1) STIB (Societe des Transports Intercommunaux Bruxelloises, sau ceva de genul asta) - societate valona, care detine si metroul. Se stie ca Bruxelles este enclava francofona intr-o regiune flamanda. 2) De Lijn, societate flamanda, mijloace de suprafata.

Nu stiu ce anume ai vizitat, ca vad doar o poza cu Grand’Place.

brebe85

Septembrie 7th, 2009 at 10:40 am    


Raiden, eu am vanat un alt stil de viata si transportul in comun :)

De vizitat, am vizitat City 2 :) , Templul Japonez si orasul. N-am avut timp de cine-stie ce muzee pentru ca am fost si prin Brugge si Leuven

Bogdan

Septembrie 7th, 2009 at 3:07 pm    


Daca n-ai dat si de tiganul care tine o carciuma undeva prin centru ( pe una din strazile cu restaurante ) si care te imbie cu promisiunea celor mai mari fripturi, iar argumentul lui final e faptul ca la restaurantul lui maninca si europarlamentarii romani, tot degeaba :) .

Hero(dot)com

Septembrie 7th, 2009 at 3:09 pm    


Apreciez faptul ca, desi esti la prima iesire din tara (dupa cum ai mentionat), nu ai fost coplesit de viata si obiectivele turistice occidentale si ai analizat critic locurile vizitate.
Eu astept si relatarile despre Brugges, deoarece sunt sigur destul de sigur ca impresiile vor fi altele…

brebe85

Septembrie 7th, 2009 at 4:27 pm    


Acolo deja e nasol, incerc sa ma abtin sa nu-l laud foarte mult

Lasa un raspuns

Name *

Mail *

Website