Schitul Darvari

(articol scris saptamana trecuta, cand era frig :) )

Cand e un ger de crapa pietrele parca nu-ti vine sa iesi din casa chiar daca e duminica si bate soarele. M-am incapatanat totusi sa vizitez singurul schit Bucuresti. Cand te gandesti la schit iti vine in minte un anamblu manastiresc mic, amplasat pe un deal sau mai stiu eu pe unde, asa cum ai invatat la orele de geografie sau religie.

Ei bine, daca pleci mai devreme de la cursul plictisitor din ASE fa-ti timp si viziteaza schitul Darvari. Nu e departe si in plus ai sa descoperi in spatele zidurilor albe ce, parca, strajuiesc constructia o mica oaza de liniste. Apoi imagineaza-ti ca pe la 1834, cand a fost zidita biserica nu se afla mai nimic in zona.

Ctitorii ei, Mihail Darvari si sotia sa Elena, au chemat in acest lacas 12 calugarite care sa ingrijeasca biserica si sa cante la slujbe. ” În anul 1864, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a fost emisa si pusa in aplicare Legea secularizarii averilor manastiresti, prin care foarte multe mânastiri românesti, majoritatea „închinate” Locurilor Sfinte, au fost închise. Ca urmare, în anul 1865, calugaritele vietuitoare la Schitul Darvari au fost nevoite sa se intoarca la mânastirile Pasarea si Ciorogârla, iar mânastirea a fost închisa.”

mai multe informatii

Categorie: Bucuresti, Locuri de recreere

Urcat de: brebe85

Cuvinte cheie: