La gogoasa infuriata (II)

Pentru mult timp, Piata Mare a fost un loc unde puteai vinde si cumpara orice. Fara credit. Desi si-a schimbat infatisarea de nenumarate ori, pana in anii ‘80 functiunea a ramas de targ tipic romanesc. Inainte de constructia halelor se numea Piata Bibescu Voda. Dupa cum se poate vedea in fotografia de mai jos, in plan indepartat se afla Spitalul Brancovenesc despre care v-am vorbit in celalalt articol.

piata-bibescu-voda_01.jpg

Sa tot fie pe la 1896 cand s-a comandat constructiunea unei hale in Piata Mare. Arhitectul capitalei de atunci, Giulio Magni a realizat cladirea ce a rezistat pana in deceniul 8 al secolului XX. Francezii stiu sa isi pretuiasca istoria si arta astfel ca au demontat hala si au asamblat-o la ei pe post de monument istoric.

Am gasit pe internet un articol scris foarte bine despre transformarile Pietei.

http://rezistenta.blogspot.com/2007/10/nomenclatorul-stradal-partea-iv-1.html

Pe la sfarsitul “domniei” conducatorului nostru prea iubit era cat pe-aci sa se intample un lucru chiar hilar. Lui Ceausescu ii venise ideea sa construiasca in locul actualei fantani din Piata Unirii un monument de 80 metri inaltime pe soclul caruia sa se afle el cu sotia tinandu-se de mana iar la baza lui domnitorii istorici cum ar fi: Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, etc.

Si magazinul Unirii a avut de suferit pe partea de functionalitate. Construit de arh. Gheorghe Leahu in anul 1975 era un exemplu de functiune imbinata cu frumosul la acea data cu toate ca materialele folosite nu mi se par a fi dintre cele mai bune. In anii 80 i-au fost adaugate cele doua aripi cu scopul de a “umple” piata abandonandu-se ideea de functionalitate

pta_unirii2_503.jpg

Categorie: Bucuresti, Dambovita, Zone disparute

Urcat de: brebe85

Cuvinte cheie:

Avem un castigator!

Urmatoarele date sunt castigatoare:

IP Address   194.102.88.# (S.C. Agress Business Company S.R.L.)
ISP   RNC
Location  
Continent : Europe
Country : Romania (Facts)
State/Region : Galati
City : Galati
Lat/Long : 45.45, 28.05 (Map)
Distance : 206 kilometers

Castigatorul este rugat sa ma contacteze pe e-mail sau pe id-ul de messenger brebe85

Categorie: Bucuresti

Urcat de: brebe85

Cuvinte cheie:

Important

Ma gandisem de ceva timp sa acord un premiu vizitatorului cu numarul 1000. Acum m-am hotarat, astfel ca:

1. Vizitatorul cu numarul 1000 va primi un premiu special.

2. Castigatorul va fi aflat dupa IP. Daca in 5 zile de la publicarea IP-ului pe site nu sunt contactat de vizitatorul respectiv se declara castigator vizitatorul cu nr. 1001 s.a.m.d.

3. Premiul va fi primit cu siguranta insa in functie de circumstante va dura o perioada mai mare sau mai mica.

Pentru alte informatii:

brebe85 at yahoo.com

Bafta!

Categorie: Bucuresti

Urcat de: brebe85

Cuvinte cheie:

Bărbat sau femeie?

Pentru cei care nu ştiu, s-a deschis la Teatrul Naţional, până pe 3 februarie, o expoziţie de fotografie din perioada comunistă. Interesat fiind, mi-am făcut putin timp şi “am tras o fugă”.

Nu am mai fost niciodata la o expoziţie în incinta teatrului aşa că orice om normal ar fi intrat pe accesul principal. Deschid monumentala uşă în stil neo-renascentisto-corean şi intru în clădire. Nimeni. Mai deschid o uşa. Nimeni. Era ciudat să nu te întampine nimeni.

În partea stanga stătea scris cu litere roşii pe o uşa “birou”. Deja mă simteam într-o cladire părăsită, uşa era deschisă. Ciocăn în uşă şi zic:

- Bună ziua!

- Bărbat sau femeie? se auzi o voce din interiorul camerei.

- Bărbat!

- O secunda, mă schimb.

Singura persoană din comitetul de primire era o una care se “schimba”. Au urmat apoi scuzele de rigoare şi am primit indicaţia.

Frumoasă piesa!

Categorie: D'ale carnavalului

Urcat de: brebe85

Cuvinte cheie:

La gogoaşa înfuriată

Nu departe de Piaţa Senatului ajungem, pe malul drept al râului, în faţa Palatului de Justiţie. Deşi înainte de începerea construcţiei Nicolae Iorga blama în textele sale acest edificiu, motivând că înalţimea clădirii nu se încadrează în spaţiul ce o înconjoara iată că a ajuns un monument reprezentativ pentru Bucureşti.

Construcţia Palatului a început în anul 1890 şi a fost finalizată cinci ani mai târziu. Arhitectul iniţial a fost Albert Ballu însă după decesul acestuia clădirea a fost finisată de Ion Mincu.

Încet dar sigur ne îndreptăm către Piaţa Unirii. Penelul pictorilor parcă a încetat sa se mai mişte o dată cu începerea mutilarii centrului istoric. Probabil că multi dintre cei care se întalnesc “în faţă la Mc” nu şi-au pus problema ce se afla aici inainte sa se nască. Piaţa, acum un mare hău, este prea mare pentru a fi analizată ca un tot aşa ca voi începe cu partea vestică.

Biserica Domniţa Bălaşa, astăzi sugrumata de blocuri, a fost construită, se poate spune, cu multe peripeţii. Actuala clădire dateaza din secolul XIX, mai exact 1885. Construcţia este în stil neoromânesc şi a fost edificată dupa planurile arhitectului Alexandru Orăscu.

Lângă biserica, fondat de doamna Safta Brâncoveanu a fost construit in 1835 Spitalul Brâncovenesc. Dărâmat in 1985, se afla pe locul unde găsim acum “Gogoasa Înfuriată”, dar despre “rădacinile” gogoşii, data viitoare.

Pofta bună!

halele-centrale.jpg

Poza de pe “Rezistenta”

http://rezistenta.blogspot.com/2007/10/nomenclatorul-stradal-partea-iv-1.html


Categorie: Bucuresti, Cladiri, Zone disparute

Urcat de: brebe85

Cuvinte cheie: