Drumul Sării

Cu siguranţă că mulţi ştiu de celebra intersecţie Răzoare. Din aproprierea ei pleaca Drumul Sării. Cum bine se ştie că majoritatea străzilor vechi din Bucureşti au fost botezate dupa specificul locului m-am gândit iniţial că acesta era într-adevăr un drum al sării ce alimenta capitala.

Însă am descoperit ceva interesant: cel puţin pâna în anul 1941 se numea Drumul Serei . Cum şi-a pierdut sensul încă nu ştiu, dar promit că mă interesez.

harta-1941-03.jpg

Categorie: Zone disparute

Urcat de: brebe85

Cuvinte cheie:

Cateva ore în Piaţa Presei

Ştiu, poate vi se pare lipsit de inspiraţie titlul, însa a trebuit să subliniez un fapt. Se facea acum doua zile să mă aflu la centrul expoziţional Romexpo. În timp ce aşteptam, m-am gândit să îmi cumpăr un ziar sau o revistă.

Care este cel mai oportun loc, teoretic, să cumperi un ziar? Piaţa Presei. Ies din şantierul amplasat în faţa pavilionului şi văd o tonetă de ziare în staţia “metroului usor” 41.

Ce simplu!, mi-am zis. Mă indrept destul de repede (din cauza frigului, nu alta) spre toneta. În tot acest timp mă gandeam ce să imi cumpar şi imi aduc aminte că acum ceva timp am luat “Dilema Veche”, un ziar interesant.

Ajuns în fata chioşcului: 5 ziare. Libertatea, Can-Can, EVZ, Cotidianul şi alt tabloid (imi scapă numele). Întreb: Dilema Veche aveţi? Primesc o privire destul de inceţoşata care îmi arată ca nu ştie despre ce vorbesc. Ok… Piaţa Presei e mare. Ei bine, aceasta era singura toneta din aceasta imensă Piaţă. Un paradox, nu-i aşa?

Aţi avut vreodata curiozitatea să intraţi în pasajul amplasat in zonă? Am simţit ca sunt într-o altă lume. Cârciumile despre care cânta Gică Petrescu le găsiţi aici, deschise chiar la ora 8, unde mai pui că sunt şi pline. Este ca un mini oraş. Intrii, iar la graniţă te asteaptă o toaletă. Probabil ca iţi este foame, găseşti o patiserie imediat lângă “locul de recreere”. În drum spre muncă, probabil că vrei să cumperi nişte flori, să te tunzi, apoi să te îmbraci pentru ca mai tarziu sa te relaxezi la o bere în unul din pub-urile pasajului. Asta numesc eu all included!

Înainte să termin vreau să mă dau cu părerea: cred că cetaţenii Bucureştiului se pare că nu stiu să işi accepte istoria. Mi se pare grotesc ca pe un monument (bun, rău nu despre asta vorbim) să apara tot felul de reclame cu Lee Cooper, Jurnalul National şi altele. Probabil compania Cosmote nu a descoperit înca acest loc, să-i “traga” un banner verde imens pe faţadă aşa cum a facut cu un exemplu de arhitectură din anii ‘70, Magazinul Cocor.

La mai mare!

Categorie: D'ale carnavalului

Urcat de: brebe85

Cuvinte cheie: